Styrk din sundhed med NOW FoodsShop

Hvad er Minoxidil, og hvad er effekten på hårtab?

Julie Bollaart

Hvad er Minoxidil, og hvordan påvirker det hårtab?

Har du problemer med hårtab? Minoxidil er det mest anvendte middel mod hårtab. I denne blogartikel forklarer vi alt om dette vidundermiddel. Hvad er Minoxidil præcis? Hvordan bruger man det? Og hvad er bivirkningerne af denne hårvækst-lotion? Læs med og find ud af, hvad Minoxidil kan betyde for din nye hårvækst.

Hvad er Minoxidil præcis?

Minoxidil er en lokal hårvækst-medicin, der er godkendt af FDA (Federal Drug Administration) til behandling af hårtab og udtynding af hår hos både mænd og kvinder.

Hårvækstmedicinen blev opdaget ved en tilfældighed. På trods af at der årligt investeres milliarder i forskellige løsninger til hårvækststimulering, opdages mange lægemidler stadig ved en tilfældighed. Det er ikke kun tilfældet med Minoxidil, men også med Finasteride. Finasteride er egentlig beregnet til mænd med forstørret prostata, og Minoxidil til mennesker med højt blodtryk.

Da folk begyndte at bruge begge lægemidler, så de uventet en øget hårvækst. Mange bemærkede, at deres hårtab stoppede, og at der endda var ekstra hårvækst. Minoxidil påføres topisk. Dette betyder, at man smører det på hovedet og masserer det ind.

Hvad er fordelene ved Minoxidil?

Minoxidil virker mod arveligt hårtab, også kendt som Alopecia Androgenetica. Produktet har en række betydelige fordele:

 • Egnet til både mænd og kvinder.
 • Efterlader ingen spor.
 • Er nemt og smertefrit.
 • Klinisk bevist at virke mod hårtab.
Minoxidil produkter på Bono

Minoxidil 5% eller 2%, lotion eller skumopløsning?

Minoxidil fås som lotion eller skumopløsning. Derudover findes der Minoxidil 5% og Minoxidil 2%. Den almindelige lotion indeholder alkohol, hvilket gør, at den trænger hurtigere ind.

Minoxidil 2 procent

Linn Pharma Minoxidil 2% (100 ml.) køb fra Bono

Skumopløsningen løber mindre hurtigt ud, men den er også lidt mere besværlig at påføre, da der ikke følger en applikator med. Skumopløsningen efterlader ingen rester. Både lotion og skumopløsning er tilgængelige i en 2% og en stærkere 5% formel. 2% varianten er hovedsageligt beregnet til kvinder eller mænd, der lige er begyndt at bruge lotionen.

Minoxidil 5 procent

Linn Pharma Minoxidil 5% (100 ml.) køb fra Bono

5% Minoxidil er især til mænd. Den stærkere 5% kan også bruges af kvinder, men dette skal altid drøftes med lægen eller dermatologen. Der findes også en 15% lotion, men undersøgelser viser, at virkningen ikke er bedre end 5% varianten, og at risikoen for bivirkninger er meget større.

Minoxidil lotion

Minoxidil 5% fra mærket Linn Pharma Den mest anvendte form af Minoxidil er lotionen. Lotionen kommer med en pipette (applikator), som gør påføringen ekstra præcis, så du bruger den rigtige mængde og påfører den på de rigtige steder. Et eksempel på en Minoxidil lotion med applikator er Linn Pharma Minoxidil 5%.

Udviklingen af Minoxidil

Sammensætning af MinoxidilI 1986 kom Minoxidil på markedet som et hårvækstmiddel, men det er faktisk en kur mod ... højt blodtryk! Man opdagede tilfældigt denne positive bivirkning. Brugerne bemærkede selv, at deres hårvækst blev stimuleret. Dette var naturligvis stof til eftertanke. Videnskabelig forskning viste, at 15,9% af alle brugere oplevede meget gode resultater. Hårtab stoppede helt, hårstrukturen forbedredes og nye hår voksede på steder, hvor de anvendte lotionen. Næsten halvdelen af brugerne talte om "forbedring", det vil sige at hårtabet stoppede. Siden er Minoxidil blevet udviklet og væsentligt forbedret, så det i dag er det mest lukrative og pålidelige middel mod hårtab!

Hvordan virker Minoxidil præcis?

Mærkeligt nok er det stadig ikke kendt, præcis hvordan Minoxidil virker. Forskere tror, at det har noget at gøre med blodforsyningen til hårsækkene. Det skulle forbedre denne blodforsyning. Dihydrotestosteron er hormonet, der forårsager arveligt hårtab. Hårsækkene, der er skrumpet på grund af dette hormon, kan nu igen producere nye hår af normal størrelse og tykkelse. Derudover går hårsækkene, der er i hvilefasen, over til vækstfasen, og vækstfasen forlænges.

Minoxidil statistik

Hvordan bruger man Minoxidil?

Sådan bruger du Minoxidil:

 • Læs omhyggeligt den medfølgende information (indlægsseddel) og emballage, inden du påfører lotionen. Dette vil give dig viden om den korrekte behandlingsmetode, resultater og bivirkninger.
 • Sørg for, at dit hår er helt tørt. Vent mindst en halv time efter en hårvask. Dette vil gøre det nemmere at se, hvor du skal påføre produktet.
 • Brug eventuelt latexhandsker. Massér Minoxidil forsigtigt ind i din hovedbund. Påføring på håret selv har ingen effekt.
 • Lad produktet virke. Tjek den nøjagtige virketid på emballagen.
 • Vask dine hænder grundigt med sæbe, når du er færdig.

 Hvor ofte skal man bruge Minoxidil?

Brug 1 ml af lotion eller skumopløsning to gange om dagen for det bedste resultat. Påfør det f.eks. om morgenen og om aftenen. Du kan starte med at bruge 0,5 ml to gange om dagen for at vænne din krop til det. Hvis du ikke oplever bivirkninger, og din krop reagerer godt på det, kan du skifte til 1 ml om dagen. En højere dosis har ikke en bedre virkning.

Tips til brug af Minoxidil:

 • Brug faste tidspunkter til påføringen. Det er ikke et problem, hvis du glemmer det en enkelt gang, du skal ikke kompensere det næste gang.
 • Prøv at undgå, at lotionen eller skummet løber ud. Hvis det sker, skal du tørre det af med det samme og vaske det.
 • Vask dine hænder godt efter påføring, da det er farligt, hvis Minoxidil kommer i dine øjne eller mund.
 • Vent mindst fire timer efter påføring, før du vasker dit hår.
 • Hvis Minoxidil kommer i et sår, skal du straks skylle det ud.
 • Pas på åben ild, da Minoxidil er brandfarligt.

Se nedenstående video om, hvordan man påfører skumopløsningen Minoxidil.

Hvor lang tid skal man bruge Minoxidil?

Minoxidil har kun virkning, hvis du bruger det permanent. Hvis du stopper med at bruge det, forsvinder resultaterne. Hårene, der er vokset tilbage eller er blevet stærkere, er "Minoxidil-afhængige". Resultaterne kan ses efter tre til fire måneder ved brug af lotion og seks måneder ved brug af skumopløsning, men det kan også tage et år. Faktisk kan du først efter et år konkludere, om midlet har virket mod dit hårtab. Vi anbefaler derfor, at du bruger produktet i mindst et år, medmindre der opstår bivirkninger.

Erfaringer med Minoxidil og videnskabelig forskning

Generelt er erfaringerne med Minoxidil meget positive. Det er et middel med relativt få bivirkninger, der kan købes til en fordelagtig pris. Tal fra en nylig videnskabelig undersøgelse har vist, at midlet virkelig virker. I øjeblikket er det, sammen med Finasterid, det mest ordinerede lægemiddel mod hårtab. Efter års videnskabelig forskning blev der draget følgende konklusioner og resultater:

 • Hårtykkelsen var væsentligt bedre hos personer, der brugte Minoxidil, sammenlignet med en kontrolgruppe, der fik en placebo.
 • Blandt mænd var der en forbedring synlig hos cirka 74%, hos 24% var der ingen ændring, og hos 2% var det forværret.
 • Dermatologer rapporterede, at udtyndingsområder på hovedbunden var reduceret hos 62% af patienterne.
 • Antallet af tabte hår pr. vask blev mindre. I starten af undersøgelsen, før behandling, tabte personerne cirka 70 hår pr. vask. Efter behandling var dette gennemsnitligt kun 33. Det er en forbedring på mere end 50%!

Efter mere end 25 års forskning og også kundeoplevelser viser det sig, at Minoxidil fungerer godt og også er et meget sikkert, lettilgængeligt middel på markedet for produkter mod hårtab. 

Minoxidil før og efter

Er Minoxidil egnet til mig?

Hårtab kan være frustrerende. Måske skal du ændre din frisure eller bliver du chokeret over antallet af hår i afløbet. Hvis hårtab forårsager usikkerhed eller kræver ændringer i din livsstil, kan denne hårvækststimulerende lotion være et godt valg for dig. Der er lidt risiko for bivirkninger, det er let at bruge og tager ikke meget tid. Vi anbefaler dog altid, at du diskuterer brugen af Minoxidil med din læge eller hudlæge.

Minoxidil mod hårtab i tindingerne

Minoxidil er ikke specifikt testet for at forbedre hårvækst i tindingerne. Derfor må fabrikanten ikke reklamere med forbedret hårvækst i tindingerne og den forreste hårgrænse. Imidlertid er forbedring blevet observeret i en undersøgelse med ti tusinde mennesker. Du kan derfor helt sikkert bruge det til dette formål.

Ulemper ved Minoxidil

Generelt er Minoxidil et meget sikkert produkt mod hårtab. Er du allergisk over for visse stoffer? Så skal du lige tale med din hudlæge eller læge. Hvis du er gravid eller ammer, må du ikke bruge det.

Bivirkninger af Minoxidil

Rapporterede bivirkninger forekommer sjældent til meget sjældent. De opstår hos 1 ud af 10 til 100 personer (sjældent) eller mindre end 1 ud af 100 personer (meget sjældent). 

Bivirkninger af Minoxidil, der sjældent opstår

 • Hudirritation, kløe, tør eller rød hud eller en allergisk reaktion
  En hudreaktion er normal ved første brug. Hvis dette fortsætter, kan det dog skyldes en allergi over for (stoffer i) produktet, og det er klogt at stoppe med at bruge Minoxidil. Hvis du er allergisk over for alkohol, og din hud reagerer på dette, er der en "Minoxidil Low Alcohol Formula" på markedet.
 • Øget vægt eller mere væskeretention
  Hvis du oplever dette, er det klogt at drøfte med din (hjemme)læge, hvad en passende løsning er, hvis du vil fortsætte med behandlingen med Minoxidil.
 • Overdreven hårvækst
  Når Minoxidil ved påføring kommer i kontakt med andre steder på kroppen, som ansigtet, hænderne eller arme, kan uønsket hårvækst muligvis forekomme. Der kan f.eks. vokse nogle enkelte hår i ansigtet. Vi anbefaler derfor at bære latexhandsker ved påføring og vaske hænderne og ansigtet grundigt efter brug. Hvis der er lidt Minoxidil, der løber ud på ansigtet, skal det også tørres af med det samme!

Bivirkninger, der meget sjældent opstår

 • Hovedpine
  Hovedpine opstår på grund af forstørrede blodkar. Hvis du ofte får hovedpine, anbefaler vi at spørge din drogist eller apotek om rådgivning om passende smertestillende midler i løbet af behandlingsperioden. Minoxidil åbner blodkarrene, så venerne omkring øjnene også kan være mere synlige. Dette kan få det til at se ud som om, du har poser under øjnene.
 • Svimmelhed, synsbesvær eller øjenirritation
  Hvis disse symptomer fortsætter, skal du stoppe med at bruge Minoxidil med det samme.
 • Ændring af smag
 • Overfølsomhed over for produktet
 • Brystsmerter eller hurtigere hjerteslag
  Hvis du har en hjertesygdom, anbefaler vi at drøfte med lægen, inden du begynder at bruge det. Hvis bivirkningerne fortsætter, skal du stoppe med at bruge Minoxidil!
 • Øget hårtab efter 2-6 uger eller "shedding"
  Det kan forekomme, at Minoxidil i første omgang fører til øget hårtab. Dette er normalt. Mange brugere oplevede perioden med hårtab (kortere end seks uger) som noget positivt, fordi primært tynde hår faldt ud, og længere og tykkere hår kom tilbage. Håret, der falder ud under "shedding", ville alligevel falde ud senere, fordi hårsækkene, der producerede disse hår, alligevel var i "hvilefase".

Hårvækstprodukt uden Minoxidil:

DS Laboratories Spectral DNC-N med Nanoxidil 5% (60 ml.) køb fra Bono

Spectral DNC-N som alternativ DS Laboratories er markedsleder inden for produkter til ny hårvækst. Mærket har udviklet et nyt produkt med 5% Nanoxidil. Det såkaldte Spectral DNC-N er et kosmetisk hårvækstprodukt og har ingen bivirkninger. Nanoxidil har en lavere molekylvægt, så hovedbunden optager det bedre end andre hårvækstmidler. Spectral.DNC-N indeholder også andre ingredienser, der stimulerer hårvækst. Spectral DNC -N indeholder ingen medicin og kan derfor købes i (web)butikker.

Sikkerhed ved Minoxidil hos

Bono På vores hjemmeside, Bono, kan du købe Minoxidil sikkert og lovligt. Alle Minoxidil-holdige produkter, der sælges gennem Bono, er registreret i Holland og/eller Belgien. Bono opfylder strenge krav fastsat af Ministeriet for Sundhed, Velvære og Sport. Bono har mange års erfaring med salg af minoxidil og kan hjælpe dig med alle spørgsmål, du måtte have.

Vigtigt at vide om Minoxidil

Minoxidil påvirker ikke evnen til at køre bil, indtage alkohol eller visse fødevarer og drikkevarer. Der er derfor ingen begrænsninger under behandlingen. I nogle tilfælde frarådes brugen af Minoxidil, så det anbefales altid at konsultere din læge eller dermatolog. Brug ikke Minoxidil (eller spørg om råd), når:

 • Du er gravid eller planlægger at blive gravid, eller ammer
  Brug af Minoxidil kan medføre komplikationer/abnormiteter og overdreven hårvækst hos barnet.
 • Hvis du ikke er sikker på årsagen til dit hårtab
  I dette tilfælde bør du først drøfte årsagen til hårtabet med din læge. Hos mange mennesker er udtynding af hår eller hårtab genetisk, især hos mænd. Kvinder kan også have denne genetiske tilbøjelighed. Hårtab begynder normalt i kroneområdet og spreder sig derfra. Dette kaldes også det mandlige skaldethedsmønster. Hårtab hos kvinder forekommer i aldersgruppen 18-65 år og skyldes ofte overgangsalderen. Når hårsækkene bliver mindre, bliver nyt hår gradvist tyndere og falder hurtigere ud. Dette fortsætter, indtil der ikke er nyt hår at se på overfladen af ​​hovedbunden, og der opstår derfor ofte skaldede pletter på denne måde.
 • Ved hudlidelse eller irriteret hovedbund
 • Ved hjertesygdom, vaskulære lidelser eller højt (/forhøjet) blodtryk
 • Hvis der er opstået en allergisk reaktion på en lignende medicin
  Vi anbefaler i dette tilfælde at kontakte os for at se, om Minoxidil eller en anden passende medicin i vores sortiment er tilgængelig.
 • Hvis du bruger andre medicin eller hudprodukter
  Dette inkluderer hudprodukter som cremer og solcreme, men også medicin, der kan købes uden recept på et apotek eller i en butik.
Minoxidil på Bono

Vil du bekæmpe dit hårtab og stimulere hårvæksten igen?

Prøv Minoxidil og stimuler din hårvækst. Hos Bono kan du nemt købe minoxidil 2 og 5%. Bestiller du inden kl. 23.59 på hverdage, har du det inden for tre dage. Bono opfylder de strenge krav og er godkendt af Ministeriet for Sundhed, Velfærd og Sport. Her kan du derfor være sikker på, at du køber den højeste kvalitet af Minoxidil og får omhyggelig rådgivning og passende opfølgning.