Styrk din sundhed med NOW FoodsShop

Calcium

Calcium er et mineral som alle mennesker har brug for. Det hjælper på tandsundheden og også i forhold til stærke knogler. Dit hjerte og nervesystem har også brug for calcium for at fungere korrekt. 

Hvad er calcium?

Calcium er et mineral ligesom jern, magnesium, jod og zink. Mineraler som disse er vigtige for kroppens sundhed, fordi de gør det muligt for vitaminerne i kroppen at fungere optimalt. Folk har brug for calcium til at opbygge og vedligeholde stærke knogler, og 99% af kroppens calcium finder man i knoglerne og tænderne. Calcium er også vigtigt for en sund kommunikation mellem hjernen og andre dele af kroppen. Det spiller desuden også en vigtig rolle for muskelbevægelser og hjerte-kar funktionen. 

Ud over calcium, har mennesker også brug for D-vitamin, da dette vitamin hjælper kroppen med at optage calcium. D-vitamin kommer blandt andet fra fiskeolie, mejeriprodukter og udsættelse for sollys.

Hvad er calcium godt for? 

Calcium er som nævnt vigtigt for vækst og vedligeholdelse af knoglerne. Under børns vækst bidrager calcium til knoglernes udvikling. Når en person holder op med at vokse, fortsætter calcium med at hjælpe kroppen til at vedligeholde knoglerne, såvel som at bremse tabet af knogletæthed, hvilket er en naturlig del af aldringsprocessen. Hos kvinder der allerede er i overgangsalderen, kan knogletætheden falde hurtigere end hos mænd eller yngre mennesker. De har altså en højere risiko for at udvikle osteoporose, og lægen kan derfor i nogle tilfælde anbefale et calciumtilskud. 

Calcium er også med til at regulere muskelsammentrækninger. Når en nerve stimulerer en muskel frigiver kroppen calcium. Calciummet hjælper proteinerne i musklen med at trække sig sammen. Når kroppen pumper calciummet ud af musklen, kan musklen igen slappe af.

Calcium spiller desuden en vigtig rolle i blodcirkulationen. Koagulationsprocessen er kompliceret og består af flere forskellige faser. Flere stoffer er involveret i denne proces, heriblandt calcium. 

Calcium spiller en vigtig rolle i muskelfunktionen, herunder den betroede kilde til at opretholde hjertemusklens funktion. Mineralet afslapper de glatte muskler omkring blodkarrene. Flere undersøgelser tyder på en mulig sammenhæng mellem et højt calcium indtag og lavere blodtryk. Calcium er også en co-faktor for mange enzymer. I mangel af calcium kan visse vigtige enzymer ikke fungere effektivt.

Andre positive egenskaber ved calcium er bl.a.: 

 • Bidrager til normal vækst og udvikling af børns knogler
 • Bidrager til en normal funktion af nervesystemet
 • Understøtter fordøjelsen
 • Fremmer frigivelsen af energi fra maden
 • Mindsker risikoen for højt blodtryk under graviditeten
 • Et fald i blodtrykket hos unge mennesker
 • Et fald i blodtrykket hos mødre der indtager tilstrækkeligt med calcium under graviditeten
 • Forbedret kolesterolniveau

Indtagelse af tilstrækkeligt D-vitamin, magnesium og protein er vigtigt for kroppens optagelse af calcium.

Hvilke fødevarer er rige på calcium?

Calcium findes hovedsageligt i mejeriprodukter, men også i brød, grøntsager, nødder og bælgfrugter. Drikkevand kan også bidrage til calciumindtagelsen. Da calcium hovedsageligt findes i mejeriprodukter, er det vigtigt for veganere at få nok calcium gennem andre fødevarer. Heldigvis findes der også calcium i ikke-animalske produkter som f.eks. sojaprodukter, bønner og forskellige nødder og frø.

De følgende fødevarer har et højt indhold af calcium:

 • Yoghurt
 • Mælk
 • Berigede mælkealternativer, såsom sojamælk
 • Sardiner og laks
 • Ost
 • Tofu
 • Grønne bladgrøntsager, såsom broccoli, majroer, brøndkarse og grønkål
 • Mange berigede typer morgenmad
 • Beriget frugtsaft
 • Nødder og frø, især mandler, sesam og chia
 • Bælgfrugter og kornprodukter
 • Majsmel og majstortillas

Nogle mørkegrønne grøntsager såsom spinat indeholder calcium. De har dog også et højt indhold af oxalsyre. Oxalsyre reducerer kroppens evne til at optage calcium ifølge undersøgelser.

Hvor meget calcium om dagen?

Referenceindtaget (RI) for calcium er af Sundhedsrådet fastsat til 1.000 milligram pr. dag. Behovet varierer alt efter alderen. Hos børn er behovet også forskelligt alt efter kønnet. Oversigten nedenfor viser RI* pr. aldersgruppe.

 • Børn 1-3 år 500 mg calcium pr. dag
 • Børn 4-8 år 700 mg calcium pr. dag
 • Drenge 9-18 år 1200 mg calcium pr. dag
 • Piger 9-18 år 1100 mg calcium pr. dag
 • Voksne 19-50 år 1000 mg calcium pr. dag
 • Voksne 51-70 år 1100 mg calcium pr. dag
 • Voksne>70 år 1200 mg calcium pr. dag
 • Gravide 1000 mg calcium pr. dag
 • Kvinder under amning 1000 mg calcium pr. dag

Det er især vigtigt at indtage tilstrækkeligt med calcium under graviditet og amning. Ikke alene har du brug for calcium, dit barn har også brug for tilstrækkeligt med calcium for at udvikle sig ordentligt. RI for gravide og ammende kvinder er dog ikke højere end for ikke-gravide kvinder. 

Det skyldes at kvindens krop, både under og umiddelbart efter graviditeten, forbereder sig ved at udskille mindre calcium gennem urinen. Ved et normalt indtag er der altså nok calcium til både mor og barn. For at forebygge osteoporose er det vigtigt for personer over 50 år at indtage tilstrækkeligt med calcium gennem kosten. 

Det er også vigtigt at få nok motion. Dette stimulerer calciumoptagelsen gennem blodet. Børn i vækst har brug for at indtage ekstra calcium for at vokse og styrke deres knogler og tænder. Mellem 9 og 18 år vokser et barns krop hurtigt, og dette mineral støtter udviklingen af et sundt skelet.

Har du mistanke om at du ikke får nok calcium gennem kosten? Hvis ja, så kontakt din praktiserende læge.

Hvad er bivirkningerne af for meget calcium?

Nogle mennesker rapporterer om gastrointestinale symptomer når de tager calciumtilskud. Det kan eksempelvis være i form af oppustethed, forstoppelse, gasser eller en kombination af alle tre. Calciumcitrat har normalt færre og mindre udtalte bivirkninger end calciumcarbonat. 

Overdrevne mængder calcium kan føre til:

 • Nyresygdomme
 • Forkalkning af blødt væv og blodkar
 • Nyresten
 • Forstoppelse

Hvad er calciumtilskud af høj kvalitet?

Personer der har brug for ekstra calcium som tilskud til deres daglige kost, kan tage calciumtilskud i form af eksempelvis tabletter med calcium. Der findes blandt andet calciumtilskud specielt udviklet til teenagere i vækst og gravide eller ammende kvinder. 

NOW Foods Calcium D-Glucaraat 500 mg (90 kapsler) køb fra Bono

NOW Foods Calcium D-Glucarate 500 mg tilbyder hjælp til afgiftning. Calcium D-Glycerat er calcium formen af D-glutarsyre, et stof, der naturligt produceres i begrænsede mængder i kroppen. Glucuronsyre findes også i forskellige frugter og grøntsager. Videnskabelig forskning har vist at Calcium D-Glycerat kan hjælpe på en fuldstændig afgiftning og udskillelse af visse metaboliske affaldsstoffer og miljømæssige elementer fra kroppen.

NOW Foods Koraal Calcium Plus kapsler køb fra Bono

NOW Foods Coral Calcium Plus indeholder en alkalisk form for calcium, der kan fremme en sund pH-værdi i blodet. NOW Foods Coral Calcium Plus indeholder desuden en række spormineraler der er vigtige for knoglesundhed og optimal enzymfunktion. NOW Foods Coral Calcium Plus udvindes ikke fra levende koralrev eller havet, men i stedet fra overjordiske kilder i Okinawa, og de bliver udvundet på en miljøvenlig måde. Magnesium og D-vitamin er tilsat i NOW Foods Coral Calcium Plus-formlen på grund af deres vigtige rolle i knoglemetabolismen.

NOW Foods Calciumlaktat (250 tabletter) køb fra Bono

NOW Foods Calcium Lactate er det optimale kosttilskud, og det er formuleret efter præcise specifikationer. NOW Foods Calciumlactat er den stabile og tilgængelige form af fosfor fri Calcium. Calcium er et mineral der er afgørende for vækst og vedligeholdelse af sunde knogler og tænder. Calcium er også vigtigt for mange kropsfunktioner, herunder normal muskelsammentrækning, nerveledning og vaskulær funktion. NOW Foods Calcium Lactate er fremstillet med mælkesyre for bedre optagelse.

NOW Foods Calcium Hydroxyapatiet (120 kapsler) køb fra Bono

NOW Foods Calcium Hydroxyapatite er en mikrokrystallinsk hydroxyapatite (MCH) der er rig på både calcium og kollagen. NOW Foods Calcium Hydroxyapatit er grundlaget for dette mikrokrystallinske kollagen produkt. MCH i NOW Foods Calcium Hydroxyapatite henviser til den faktiske form af calcium der naturligt findes i knoglevæv. NOW Foods Calcium Hydroxyapatite indeholder både de organiske og uorganiske komponenter der findes i knoglestrukturen.

Køb calciumtilskud på Bono

Har du mistanke om calciummangel, har du en øget risiko for osteoporose, eller kunne dit knoglesystem bruge ekstra hjælp? Så er et calciumtilskud noget for dig. Se vores calcium sortiment og vælg din favorit. Bestil inden kl. 23:59, så får du leveret i løbet af tre dage.