Styrk din sundhed med NOW FoodsShop

Melatonin

Har du ofte svært ved at falde i søvn? Så kan melatonin hjælpe med at falde hurtigere i søvn. Melatonin er egnet for alle, der har svært ved at sove eller for mennesker med søvnløshed.

Hvad er melatonin?

Melatonin er et hormon, der produceres af en kirtel i hjernen. Det spiller en uundværlig rolle i reguleringen af din biologiske ur. Når din omgivelse bliver mørk, øges produktionen af melatonin. Din krop får et signal om, at det er tid til at gå i seng. For nogen begynder det allerede kl. 19:00, for andre først kl. 21:00. Melatonin hormonet gør dig søvnig og hjælper dig med at falde hurtigere i søvn. Mod morgenen falder produktionen af melatonin igen, så du vågner.

Hvornår bruger du melatonin?

Ligger du vågen natten over, eller har du svært ved at falde i søvn? Så er indtagelse af melatonin nyttigt for dig. Sørg dog for at bruge melatonin på den rigtige måde. Brug af melatonin er primært effektivt ved en forstyrret biologisk ur. Din biologiske ur kan blive forstyrret, hvis:

 • Du arbejder om natten og sover om dagen
 • Du lider af jetlag

Konsulter altid din læge først, før du beslutter at bruge sovemedicin. Sammen kan I identificere den præcise årsag til dit søvnproblem og finde en passende løsning.

Hjælper melatonin med at sove igennem?

Melatonin hjælper ikke med at sove igennem. Det hjælper kun med at falde nemmere i søvn. Falder du let i søvn, men vågner du regelmæssigt om natten? Så er indtagelse af melatonin ikke egnet for dig, heller ikke når du vågner midt om natten.

Hvad er den rigtige dosering af melatonin?

En for lav dosis vil have lidt eller ingen effekt, men en for høj dosis kan have en modsat effekt. Hvis kroppen behandler melatonin langsomt, kan det være, at melatonin fortsætter med at virke om morgenen. Dette forstyrrer den biologiske ur og forstyrrer melatoninproduktionen. Den rigtige dosis varierer fra person til person. Konsulter derfor altid din læge først, før du begynder at tage melatonin.

Hvornår skal du tage melatonin?

At tage melatonin lige før sengetid fungerer ikke. Det har brug for tid til at træde i kraft. Det varierer fra person til person, hvor lang tid melatonin har brug for at træde i kraft. Kontakt derfor først din læge.

Hvad er bivirkningerne af melatonin?

Brug af melatonin kan medføre forskellige bivirkninger. Oplever du en eller flere bivirkninger ved brug af melatonin? Konsulter da din læge

 • Psykiske klager (rastløshed eller angstfølelser)
 • Søvnløshed
 • Træthed
 • Mareridt
 • Hovedpine/ migræne
 • Mavesmerter/ mavepine
 • Hududslæt
 • Blod i urinen
 • Hjertebanken og forhøjet blodtryk
 • Vægtøgning
 • Muskelkrampe, muskelsmerter eller ledsmerter
 • Blærer i munden eller på tungen

Kan du tage melatonin, hvis du er gravid eller ammer?

Det frarådes at bruge melatonin, hvis du er gravid eller ønsker at blive gravid. Der er foretaget lidt forskning i brugen af melatonin under graviditet. Ønsker du at blive gravid, eller overvejer du at bruge melatonin under din graviditet? Konsulter din læge.

Kan du kombinere melatonin med alkohol?

Alkohol kan reducere effekten af melatonin. Derfor er det bedre ikke at drikke alkohol, når du bruger melatonin.

Egenskab Information
Hvad er Melatonin? Et hormon produceret i hjernen, hjælper med at regulere søvn-vågen cyklus.
Anvendelse Hjælper med at falde hurtigere i søvn, nyttigt ved jetlag og natteskift.
Dosering Varierer fra person til person, konsulter en læge.
Bivirkninger Hovedpine, træthed, mavesmerter, osv.
Kombination med Alkohol Det frarådes at drikke alkohol, når du tager melatonin.
Graviditet og Melatonin Det frarådes for gravide eller kvinder, der ammer.