Glucosamin

Glucosamin er et naturligt stof der findes i brusk, som er det faste væv der beskytter leddene.

Hvad er glucosamin?

Glucosaminsulfat, som det også kaldes, er et naturligt sukker der findes i og omkring væsken og vævet der beskytter dine led, bedre kendt som brusk.

Mange kosttilskud indeholder glucosamin, der udvindes fra skaller af skaldyr eller produceres direkte i et laboratorium. Der findes forskellige former for glucosamin, såsom glucosaminsulfat, glucosaminhydrochlorid og N-acetylglucosamin. 

Disse kosttilskud betragtes ikke som ækvivalente. Mennesker tager glucosaminsulfat oralt, med det formål at behandle en smertefuld tilstand, der kan være forårsaget af betændelse, og som kan resultere i nedbrydning og til sidst tab af brusk (osteoarthritis).

Glucosamin bruges også til behandling af ledsmerter, reumatoid arthritis, multipel sklerose og mange andre tilstande.

Hvordan virker glucosamin?

Glucosamin menes at modvirke svækkelse af knoglerne, ved at støtte en sund knoglevækst. Dette gør kosttilskuddene særligt værdifulde for mennesker med øget risiko for osteoporose, efterhånden som de bliver ældre.

Hvilken effekt har glucosamin helt præcist?

Glucosamin bruges af kroppen til at danne en række andre kemiske stoffer, der opbygger sener, ledbånd, brusk og væsken der omgiver leddene. Leddene dæmpes af væsken og det omgivende brusk. Indtagelse af glucosamin kan øge brusken og væsken omkring leddene og/eller hjælpe med at forhindre nedbrydningen af dem.

Hvad er glucosamin godt for?

Inden for alternativ medicin hævdes det at glucosamin kan bidrage til behandlingen af følgende sundhedsproblemer:

  • Diabetes
  • Højt kolesterolniveau
  • Betændelse
  • Tarmbetændelse (såsom ulcerøs kolitis)
  • Osteoarthritis
  • Reumatoid arthritis
  • Temporomandibulær ledlidelse

Fordele ved glucosamin for sundheden

Glucosamin er blevet undersøgt i vid udstrækning med resultater der ikke er endegyldigt overbevisende. Glucosamin kan tilbyde en række sundhedsmæssige fordele, herunder en reduktion i smerte, skønt en gennemgang fra 2018, offentliggjort i tidsskriftet Orthopedics, antyder at fordelene kan skyldes en placebo effekt.

Her er et kig på nogle af de vigtigste undersøgelser og deres resultater:

Osteoarthritis

Glucosamin kan være gavnligt ved behandling af osteoarthritis, især i forbindelse med knæet. På trods af nogle meget positive fund, er der også mange beviser der modsiger disse udsagn.

En tidlig rapport, offentliggjort i Cochrane Database of Systematic Reviews, konkluderede at nogle glucosamin præparater kan reducere smerten og forbedre funktionen hos personer med kendt artrose. Studiet analyserede 20 tilfældige og kontrollerede forsøg, der i alt involverede 2.570 voksne.

En af de største glucosamin undersøgelser, sponsoreret af National Institutes of Health (NIH), satte disse resultater i tvivl. Den to år lange undersøgelse, kaldet Glucosamin / Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), sammenlignede effektiviteten af glucosamin og chondroitin hos 662 personer med knæartrose, hvorefter rapporten konkluderede at ingen af dem opdagede nogen fordel i forbindelse med lindring af knæsmerter.

Senere undersøgelser har ikke givet klarere beviser der peger for eller imod. Nogle forskere hævder dog stadig, at glucosamin ikke kun hjælper med at lindre arthritis smerter, men også forhindrer tabet af brusk.

Ifølge en seks år lang undersøgelse, offentliggjort i Arthritis Care & Research, blev tabet af brusk bremset hos voksne med knæartrose, der havde taget glucosamin og chondroitin i op til seks år. Fordelene syntes at være større, jo længere kosttilskuddene blev taget.

Yderligere forskning er nødvendig for at forklare disse modstridende resultater.

TMJ

Glucosamin er muligvis effektivt for osteoarthritis i det temporomandibulære led (TMJ), ifølge en mindre undersøgelse der blev offentliggjort i Journal of Research in Pharmacy skriftet Pharmacy Practice. 60 voksne med TMJ deltog i undersøgelsen, der fik enten glucosamin, ibuprofen eller placebo i 90 dage. Selvom glucosamin og ibuprofen begge var mere effektive til at lindre smerter end placebo, viste ibuprofen sig at være overlegen i forhold til glucosamin.

Lændesmerter

Glucosamin er muligvis ikke et produkter der er til fordel for personer med kroniske lændesmerter, eller degenerativ lumbal osteoarthritis, ifølge en undersøgelse foretaget i 2010, via Journal of the American Medical Association. Konklusionen af den seks måneder lange undersøgelse, hvor 250 personer med begge lidelser deltog, var at glucosamin ikke var bedre end en placebo til at lindre smerten ved arthritis.

Hvor meget glucosamin om dagen?

Der er ingen standard anbefalet dosis for glucosamin. Kosttilskuddet sælges normalt i tabletter og kapsler, og tilsættes ofte i andre kosttilskud der kan være effektive mod smerte.

For osteoarthritis er følgende doser undersøgt:

  • Via munden: 1.500 mg om dagen, taget på én gang, i to doser af 750 mg, eller i tre doser af 500 mg
  • Udvortes: En creme med 30 mg/gram glucosaminsulfat, 50 mg/gram chondroitinsulfat, 140 mg/gram chondroitinsulfat, 32 mg/gram kamfer og 9 mg/gram pebermynteolie er påført huden efter behov i 8 uger.
  • Ved injektion: 400 mg glucosamin sulfat injiceret i musklen to gange om ugen i 6 uger.

Er glucosamin sikkert ved langvarig brug?

Ja. En undersøgelse fra 2016 med 1.593 personer, der havde taget glucosamin og chondroitin i op til seks år, konkluderede at begge kosttilskud var sikre og effektive ved langvarig brug.

Hvilken glucosamin er den bedste?

SUPERFLEX-6 Tilskud til leddene

Newton-Everett Nutraceuticals har introduceret det mest kraftfulde produkt på markedet til at hjælpe leddene: SUPERFLEX-6. Ved at kombinere optimale mængder af de tre bedste næringsstoffer der hjælper leddene, Glucosamin, Chondroitin og MSM, kan produktet hjælpe den overordnede sundhed for leddene, herunder brusk- og vævsstøtte samt en forbedret mobilitet.

SUPERFLEX-3 Tilskud til leddene

Newton Everett SUPERFLEX-3 Supplement til leddene tabletter køb hos Bono.dk

SUPERFLEX-3 Supplement tabletter til leddene er et populært kosttilskud, der forbedrer leddenes sundhed, brusk- og vævsstøtte, såvel som mobiliteten, ved at kombinere glucosamin, chondroitin og MSM. Disse naturlige næringsstoffer afhjælper smerter, betændelse og begrænset ledbevægelse, der kan være forårsaget af ledlidelser som arthritis og slidgigt, ved at mindske knoglernes friktion.

SUPERFLEX-4 Tilskud til leddene

Køb Newton Everett SUPERFLEX-4 Supplement til leddene (150 tabletter) fra Bono.dk

SUPERFLEX-4 Supplement til leddene (150 tabletter) er et populært kosttilskud, der forbedrer leddenes sundhed, brusk, væv og mobilitet. Produktet kombinerer optimale mængder af glucosamin, chondroitin, MSM og D3-vitamin. Dette supplement hjælper mod lidelser i leddene, såsom arthritis og slidgigt, der forårsager betændelse og begrænset bevægelse. Kombinationen af naturlige næringsstoffer bidrager til sunde led, væv og brusk.

NOW Foods Glucosaminsulfat 750 mg

Køb NOW Foods Glucosamine sulphate 750 mg fra Bono.dk

NOW Foods Glucosaminsulfat 750mg har udviklet testmetoden for glucosamin, der er valgt som den officielle AOACI industri standardmetode. Dette supplement sikrer dig sunde led og god smøring af leddene, såvel som støddæmpning.

NOW Foods Glucosamin & Chondroitin med Spormineraler

Køb NOW Foods Glucosamin & Chondroitin med spormineraler på Bono.dk

NOW Foods Glucosamin & Chondroitin med spormineraler kombinerer de mest kendte næringsstoffer der er tilgængelige, for at hjælpe kroppen på vej til at få sunde led. Som en ekstra bonus, er der også tilføjet spor af mineral koncentrat og lucerne, for optimal ernæringsmæssig støtte til opretholdelse af sunde ledstrukturer.

Bono Glucosamin Chondroitin MSM

Køb Bono Glucosamin Chondroitin MSM (120 tablet) fra Bono.dk

Bono Glucosamin Chondroitin MSM med Glucosamin har antiinflammatoriske egenskaber, og data antyder at det kan hjælpe med at lindre smerter fra slidgigt, ifølge American Academy of Orthopaedic Surgeons.

NOW Foods Glucosamin & MSM vegetarisk

Køb NOW Foods Glucosamin & MSM kapsler på Bono.dk

NOW Foods Glucosamin & MSM (Vegetarisk) for ledbeskyttelse og komfort i leddene. NOW Vegetarian Glucosamin & MSM kombinerer to velkendte ingredienser der hjælper leddene godt på vej, i en vegetarisk/vegansk formel der ikke indeholder glucosamin afledt fra skaldyr.

Køb Glucosamin hos Bono

Ønsker du at fremme ledernes sundhed med et af vores glucosamin kosttilskud? Se vores udvalg af glucosamin kosttilskud her, og bestil dit foretrukne glucosamin kosttilskud. Hvis du bestiller inden kl. 23:59, vil du modtage det inden for tre dage.