Ashwagandha (Withania somnifera)

Denne traditionelle indiske urt er på vej frem i de vestlige lande. Men hvad er egentlig virkningen af ashwagandha, og er ashwagandha farligt? Vi forklarer om denne naturlige urt, så du kan lære alt dette og mere.

Hvad er ashwagandha?

Ashwagandha kaldes også for indisk ginseng, kongeurt eller vinterkirsebær. Det er en busk der vokser i Indien, Mellemøsten, Afrika og Middelhavsområdet. Rødderne og de orangerøde frugter af ashwagandha planten er blevet brugt som et naturligt adaptogen i traditionel medicin i tusindvis af år. Rødderne lugter som "ashwa", ordet for en hest, deraf navnet "ashwagandha". Planten anvendes i op til 200 forskellige lægemidler i traditionel ayurvedisk medicin. Bortset fra ayurvedisk medicin, bliver ingrediensen stadig mere populær i andre sammenhænge og kulturer.

Hvordan virker ashwagandha?

Ashwagandha er et såkaldt adaptogen. Adaptogener er urter der kan reducere reaktionen fra stress, og som også har antiinflammatoriske virkninger. Men hvordan reducerer ashwagandha egentlig så stress? Ashwagandha indeholder withanoilden, der beroliger binyrebark- og skjoldbruskkirtlerne, reducerer kortisol (neurotransmitteren for stress) og øger produktionen af dopamin i kroppen. Resultatet er en beroligende og udhvilet følelse, selv i stressede situationer.

Withanolider har også dokumenterede antioxidante egenskaber. Stoffet undertrykker således de frie radikaler, altså iltmolekyler der kan skade cellerne. Dette forhindrer overdreven vævsskade. Forsigtige videnskabelige undersøgelser har også vist, at ashwagandha reducerer kræftvækst og apoptose (programmeret celledød). 

Endelig er der også lovende undersøgelser, der viser at ashwagandha bremser, stopper og muligvis vender visse typer af nerveskader. Igen skyldes dette withanoliderne, da de regulerer neurale baner, herunder dendritter, axonen og synapsen. Disse nerveskader fører i sidste ende til sygdomme som Alzheimers, Parkinsons, Huntingtons sygdom eller simpelthen hukommelsestab. 

Hvad kan du bruge ashwagandha til?

Nu er spørgsmålet stadig, hvad du bør bruge et ashwagandha kosttilskud til? Ashwagandha forbedrer følgende problemer: 

 • Stressrelaterede problemer (angst, rastløshed, søvnløshed, depression, indlærings- og hukommelsesproblemer)
 • (Over)træthed - Også hos atleter
 • Problemer med skjoldbruskkirtlen
 • Reumatisme
 • Muskelsvaghed
 • Problemer i forbindelse med overgangen
 • Kronisk træthedssyndrom
 • Mangel på dopamin og GABA
 • Diabetes mellitus og andre komplikationer i forbindelse med diabetes
 • Mindre problemer med immunsystemet

Hvad er fordelene ved ashwagandha?

 • De yderligere virkninger af ashwagandha er:
 • Forbedrer den generelle kondition
 • Hjælper på stofskiftet 
 • Normaliserende virkning på organernes funktioner
 • Genopretning efter sygdom
 • Modvirker ældning
 • Styrker nervesystemet og immunforsvaret
 • Øger modstandsdygtigheden
 • Hjælper kroppen med at holde en sund vægt
 • Forbedrer kognitionen, det mentale fokus og hukommelsen
 • Øger produktionen af testosteron 
 • Lavere niveau af blodsukker

I hvilke former fås ashwagandha?

Man kan indtage stoffet på mange måder. Her kan du vælge mellem ashwagandha te, ashwagandha kapsler, ashwagandha kosttilskud eller ashwagandha pulver. Ashwagandha er hovedsageligt tilgængelig online i tabletter eller kapsler. Ashwagandha pulver kan bruges i smoothies eller retter. 

Er ashwagandha farligt?

Måske undrer du dig over om ashwagandha har bivirkninger og ashwagandha egentlig er sikkert at indtage? Et ashwagandha kosttilskud er generelt anset som værende sikkert i de anbefalede doser. I øjeblikket er der ingen signifikant dokumenterede bivirkninger kendt, og urten forårsager heller ikke abstinenssymptomer.

I nogle få tilfælde fører ashwagandha til reversibel thyreotoksikose (et overskud af skjoldbruskkirtelhormon) eller leverskader. Dette blev dog løst ved at stoppe indtagelsen af ashwagandha. Alligevel bør personer med hyperthyreose, kronisk sygdom eller leversygdom være forsigtige. 

Det samme gælder for folk, der ved at de er overfølsomme over for planter i natskyggefamilien (Solanaceae). Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordrer også til forsigtighed. For eksempel kan ashwagandha forårsage diarré, opkastning og kvalme. Kvinder der er gravide eller ammer, bør ikke bruge nogen form for ashwagandha. Hvis du ikke lider af noget af dette, er chancerne meget gode for at ashwagandha er helt sikkert.

Hvad skal man være opmærksom på, når man køber ashwagandha?

Vælg et produkt der har et højt indhold af withanolider for at opnå den optimale effekt. Desuden skal du sikre dig at produktet indeholder ashwagandha rod eller ashwagandha blade. Siden man ikke ønsker for meget af det cytotoksiske withaferin A, er rødderne den bedste løsning, da de indeholder mindre withaferin A. Ingrediensen KSM-66 opfylder begge punkter, og du vil derfor se meget af den i mange forskellige produkter. 

Daglig dosis af ashwagandha ekstrakt

Den daglige dosis ashwagandha til voksne er 3 til 6 gram (300-600 mg/dag), men et midlertidigt indtag på op til 1200 mg/dag er sikkert (op til højst 3 måneder). Så du bør ikke tage højere doser af ashwagandha end dette i for lang tid.

Hvor hurtigt virker ashwagandha?

Normalt resulterer ashwagandha i en virkning efter ca. 2 uger. Det er de enkle virkninger man først oplever, såsom at sænke kortisol- og blodsukkerniveauet. Andre ashwagandha effekter er mærkbare efter 30-60 dage. 

Ashwagandha kosttilskud af høj kvalitet

Goli ASHWA Ashwagandha Gummies køb på Bono.dk

Goli ASHWA Ashwagandha Gummies bruger det klinisk dokumenterede middel KSM-66, fremstillet i en lækker bærgummi. KSM-66 er ashwagandha ekstraktet med den højeste koncentration, hvilket giver mange sundhedsmæssige fordele. Vingummierne kommer i en æske med 60 stk. og er glutenfri, plantebaserede, veganske og samtidig helt fri for skadelige ingredienser! Goli ASHWA Ashwagandha Gummies er også non-GMO certificeret. Med denne lækre smag giver dette ashwagandha ekstrakt en bedre balance i stressende situationer.

Goli Calm Bites (30 stk.) køb på Bono.dk

Foretrækker du chokolade og nougat? Så er Goli Nutrition Calm Bites lige noget for dig. Denne variant indeholder også KSM-66 Ashwagandha, men i 30 små chokolade- og nougatbarer. Goli Nutrition Calm Bites indeholder også Reishi svamp. Dette er et adaptogen, der har været brugt i kinesisk medicin i over 2.000 år, og er videnskabeligt bevist til at reducere både angst og depression. Udover fordelene ved ashwagandha ekstraktet, har svampen andre positive virkninger, herunder vægtkontrol, hæmning af inflammation og forbedrer immunsystemet og hjertesundheden. Begge midler har derfor en beroligende virkning.

DS Laboratories Revita Anti-Stress Hårtab Tablet (30 stk.) køb på Bono.dk

Lider du af stressede situationer samt hårtab? DS Laboratories Revita Anti-Stress Hårtabs Tabletter indeholder den stærke antioxidant SOD (Superoxid Dismutase) såvel som ashwagandha. Som et resultat heraf høster både din krop og dit hår fordelene ved dette ashwagandha kosttilskud. Dens beroligende virkning og gode mentale balance vil også reducere dit hårtab der skyldes stress.

Bono Ashwagandha KSM 66 300mg (60 kapsler) køb på Bono.dk

Bono Ashwagandha KSM-66 kapsler indeholder også KSM-66 fra ashwagandha roden. Disse kapsler er helt fri for det uønskede withaferin A. Samtidig indeholder de også  ashwagandha ekstrakt af en meget høj kvalitet. Faktisk er det kun ashwagandha roden og ikke bladet der anvendes her. Kapslerne er veganske og er blevet godkendt under tilsyn af den hollandske fødevaremyndighed og sikkerhedsmyndigheden for forbrugerprodukter. For en rimelig pris har disse ashwagandha kapsler positive virkninger for studerende, mentale atleter og folk med stress- og angstlidelser.

Køb bedste ashwagandha på Bono

Er du overbevist om ashwagandha ekstrakt, KSM-66 og de andre aktive ingredienser? Læs om erfaringer med ashwagandha online, gennemse vores sortiment af ashwagandha eller vælg måske endda nogle helt andre kosttilskud. Vi har et bredt udvalg af kosttilskud, shampoo, hårmasker eller lotions. Bestil før 23:59, få leveret inden for tre dage.