Styrk din sundhed med NOW FoodsShop

Aminosyre

Det er vigtigt at indtage proteiner som del af en sund kost. Det skyldes at proteiner indeholder aminosyrer, der gavner mange af kroppens funktioner.

Hvad er aminosyrer?

Aminosyrer er byggestenene i proteinerne. Kroppen nedbryder samtidig også proteiner til aminosyrer. En fjerdedel af disse bliver forbrændt som energi, eller udskilles af kroppen med tiden. Resten af disse byggesten bruges til at fremstille kroppens egne proteiner. Kroppen har brug for disse proteiner for at fungere korrekt.

Hvad er aminosyrer gode til?

 • Hjælper med at transportere og lagre næringsstoffer
 • Bidrager til produktionen af nye celler
 • Hjælper med fordøjelsen 
 • Bidrager til at producere energi for kroppen
 • Understøtter overførslen af impulser
 • Hjælper med at skabe et stærkt bindevæv og sund knoglevækst
 • Hjælper med sårheling og genopretning efter sygdom

Hvilke forskellige aminosyrer findes der?

Der er 22 forskellige og essentielle aminosyrer som kroppen har brug for. Alle disse aminosyrer kan inddeles i tre kategorier:

 • De ikke-essentielle aminosyrer: Disse aminosyrer kan kroppen selv producere, og er derfor ikke strengt nødvendige at indtage, selvom det stadig kan være en god idé. Alanin, asparaginsyre, cystein, cystin, cystin, glutaminsyre, tyrosin og hydroxyprolin
 • De semi-essentielle aminosyrer: Disse aminosyrer produceres undertiden ikke i tilstrækkelige mængder til at dække kroppens behov. Dette sker eksempelvis i tilfælde af en medicinsk tilstand eller efter intens træning. Arginin, asparagin, glutamin, glycin, serin og prolin. Det er en god idé at få flere af disse via tilskud eller kost.
 • De essentielle aminosyrer: Det er aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og som derfor er nødvendige at indtage gennem mad eller kosttilskud m.m.  Histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan og valin.

Hvad er aminosyrer i?

Du kan få de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, ved at spise tilstrækkeligt med protein fra en række forskellige kilder. Det er vigtigt at indtage en varieret kost, hvis du ønsker at få tilstrækkeligt med alle de essentielle aminosyrer. Du kan få aminosyrer fra både animalske og vegetabilske fødevarer. 

Animalske kilder til aminosyrer:

 • Kød: såsom kyllingebryst, okse- eller svinekød
 • Fisk: såsom torsk, laks eller tun
 • Mejeriprodukter: såsom hytteost, ost, mælk eller yoghurt
 • Æg

Grønt for aminosyrer:

 • Bønner
 • Linser og kikærter
 • Nødder og frø
 • Tempeh
 • Ris
 • Kornprodukter
 • Avocado
 • Svampe

Hvad er taurin?

Taurin bliver ofte omtalt som en aminosyre, men det er det faktisk ikke. Taurin er et stof som kroppen producerer, når aminosyrerne cystein og methionin fordøjes. Taurin regulerer blodtrykket i kroppen, sænker kolesterolniveauet og er samtidig også vigtigt for hjerte musklernes funktion. Voksne mennesker kan selv syntetisere taurin, men det kan spædbørn og småbørn ikke. Spædbørn får derfor taurin gennem modermælk eller modermælkserstatning.

Hvornår har du brug for flere aminosyrer?

 • Hvis du ønsker at tabe dig
 • Når du træner intensivt
 • Når du har søvnproblemer
 • Når du har et forkølelsessår

Hvordan hjælper aminosyrer dig med at tabe dig?

Når du indtager færre kalorier end du forbrænder, taber du dig. Ved at spise proteinrige fødevarer med aminosyrer kan du bidrage til dette, fordi du føler dig hurtigere mæt. Desuden hjælper proteinerne og aminosyrerne med at vedligeholde musklerne mens du taber dig. Desuden bidrager aminosyrerne til produktionen af kroppens egne væksthormoner. Dette spiller yderligere en rolle i fedtforbrændingen.

Hvilket bidrag yder aminosyren lysin? 

Aminosyren lysin er ikke kun vigtig for produktionen af kollagen og et stærkt bindevæv, men også for produktionen af antistoffer. På grund af de antivirale egenskaber i lysin, bruges denne aminosyre ofte som et effektivt middel mod forkølelsessår. Et tilskud af lysin kan både forebygge og behandle forkølelsessår. Aminosyren arginin bør undgås når du føler et forkølelsessår på vej, da den kan give næring til den virus der forårsager et forkølelsessår. Det er derfor vigtigt at kende til effekten af de forskellige typer aminosyrer. Arginin findes hovedsageligt i nødder, frø og chokolade, så det anbefales at springe disse fødevarer over når du lider af et forkølelsessår. 

Hvad er aminosyretilskud af høj kvalitet?

NOW Foods Taurin 500mg (100 kapsler) køb på Bono.dk

NOW Foods Taurin 500 mg leverer en essentiel aminosyre. Taurin findes i alle væv hos både mennesker og dyr. Du får primært aminosyren ved indtagelse af animalske produkter som kød, fisk, skaldyr, fjerkræ og æg. Med det rette indtag af taurin, kan opbygningen af muskelmasse hjælpes godt på vej, og kroppen kan derfor hurtigere restituere sig efter intens træning for eksempel. NOW Foods Taurine 500mg er det perfekte daglige tilskud til din kost.

NOW Foods L-Lysin dobbelt styrke 1000 mg køb på Bono.dk

NOW Foods L-Lysine Double Strength 1000 mg er veganske tabletter, der sikrer at din krop får nok L-Lysine. Lysin er nødvendigt for produktionen af alle proteiner i kroppen, og er nødvendigt for at vedligeholde de strukturelle proteiner kollagen og elastin, som udgør alt bindevæv såsom hud, sener og knogler. Lysin er en forløber for carnitin, som også er nødvendigt for fedtstofskiftet og energiproduktionen. NOW Foods L-Lysine 1000 mg er også et godt middel mod forkølelsessår.

NOW Foods GABA 750 mg vegetariske kapsler køb på Bono.dk

NOW Foods GABA 750 mg er en aminosyre uden protein, der fungerer som en neurotransmitter i den menneskelige hjerne. GABA produceres naturligt i kroppen, og tilstedeværelsen af dette stof i centralnervesystemet kan hjælpe med at fremme afslapning og lindre nervøse spændinger.

NOW Foods L-Tyrosin 500mg (120 kapsler) køb på Bono.dk

NOW Foods L-Tyrosine 500 mg er kapsler der fremmer produktionen af aminosyren L-Tyrosine. L-tyrosin bidrager til produktionen af neurotransmitterne dopamin, adrenalin og noradrenalin. Noradrenalin og adrenalin bidrager til kroppens reaktion på akutte eller stressende situationer, sammen med dopamin der påvirker positivt humør og mental årvågenhed. Desuden understøtter L-Tyrosin skjoldbruskkirtelfunktionen og produktionen af hudpigmentet melanin. Den L-Tyrosin der anvendes i dette produkt er af høj kvalitet. 

Køb aminosyretilskud fra Bono.dk

Syntes du at du ikke får nok aminosyrer, eller har du brug for ekstra aminosyrer fordi du ønsker at tabe dig, eller dyrker meget intensiv sport? Så er et aminosyretilskud det rette for dig. Kontakt din læge for at se hvilken aminosyre der er den rigtige for dig, og hvad der passer til dit daglige behov. Se vores udvalg af aminosyrer og vælg din favorit. Bestil før 23:59 og få leveret inden for tre dage.