Styrk din sundhed med NOW FoodsShop

Omega og fiskeolie

Du har måske hørt, at fiskeolie er godt for din hukommelse, eller at fisk indeholder Omega 3. Men hvordan er det præcist? Hvad er fiskeolie godt for? Hvor meget Omega 3 om dagen anbefales, og hvad er de bedste fiskeolietilskud? Vi forklarer det kort.

Hvad er Omega 3?

Omega 3-fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, som passer ind i en sund kost. Der findes tre hovedtyper af omega 3-fedtsyrer:

  • ALA: alfa-linolensyre
  • EPA: Eicosapentaensyre
  • DHA: Docosahexaensyre

ALA fås kun fra visse vegetabilske produkter, mens EPA og DHA findes i fiskeolie.

Hvad er Omega 3 i?

Disse Omega 3-fedtsyrer er essentielle, da menneskekroppen har brug for disse stoffer, men ikke selv kan producere dem. Hvad er Omega 3 så i? Den "vegetabilske" ALA findes i hørfrø, valnødder, grønne bladgrøntsager og vildtkød. Omsætningen af ALA til EPA og DHA er dog ofte meget vanskelig eller endda ikke eksisterende.

EPA og DHA findes hovedsageligt i fede fisk som sild, makrel, vildlaks, sardiner og ansjoser. Da fisk bliver mere og mere sparsomt og forårsager forurening, anbefales fiskeolietilskud.

Hvad er Omega 6?

Omega 6 er en flerumættet fedtsyre, der består af linolsyre (LA), gamma-linolensyre (GLA) og arachidonsyre (AA). Omega 6 findes i rigelige mængder i animalske fedtstoffer (kød) og vegetabilske olier som f.eks. solsikkeolie. Omega 6 støtter cellerne, hjælper huden med at holde på fugten og har en antiinflammatorisk virkning.

Hvad er Omega 9?

I modsætning til Omega 3 og Omega 6 er Omega 9 en enkeltumættet fedtsyre. Omega 9'erne er ikke essentielle for kroppen, fordi vi selv kan producere dem. Alligevel er det vigtigt at få nok. Omega 9-fedtsyre, oliesyre, findes i olivenolie, nødder og sesamfrø. Denne fedtsyre bidrager til at holde kolesterolniveauet i blodet sundt.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie består af disse essentielle fedtsyrer EPA og DHA (typer af Omega 3-fedtsyrer), men er forskellen mellem Omega 3 og fiskeolie? Fiskeolie indeholder disse tre omega-3-fedtsyrer, men er officielt ikke en Omega 3-fedtsyre. Men de sundhedsmæssige fordele er stort set de samme.

Hvad er fordelene ved at tage Omega 3 eller fiskeolie?

Fiskeolie er blevet undersøgt i undersøgelser i over tredive år. Der er således utvivlsomt blevet identificeret adskillige sundhedsmæssige fordele ved fiskeolie:

  • Hjerte og blodkar: tilstrækkelig Omega 3 øger det gode kolesterol HDL og reducerer det dårlige kolesterol LDL. Et lavere og sundt kolesterolniveau har en positiv indflydelse på hjerte og blodkar. Det sikrer også opretholdelse af et normalt blodomløb.
  • Hormonstyring: EPA har en gunstig effekt på hormonudsving, f.eks. under menstruation, graviditet og overgangsalderen. EPA påvirker således produktionen af forskellige hormoner og enzymer.
  • Hjernen: En stor del af nerve-, hjerne- og øjenvævet består af DHA. Den er ansvarlig for reguleringen af vores indlæring, tænkning og tale, hukommelse, motorik og adfærd. DHA er derfor afgørende for, at det fungerer korrekt.
    Hvor meget Omega 3 anbefales om dagen?

Hvor meget Omega 3 anbefales om dagen?

Følgende daglige beløb er fastsat af Rådet (sundhed):

  • AALA: 1 % af dine daglige kalorier. Dette er ca. 2 gram for 2000 kilokalorier og 3 gram for 2500 kilokalorier.
  • EPA/DHA: 200 mg pr. dag.  

For at indtage EPA og DHA på en naturlig måde bør du spise fed fisk mindst to gange om ugen. Mange mennesker får det ikke på trods af deres diæt. Andre ønsker ikke eller kan ikke spise fisk.
Løsningen er derfor stadig kosttilskud med fiskeolie. Dette supplement bør kun ikke være nogen erstatning for en sund livsstil og sund kost.

Hvad er de bedste Omega 3-tilskud og fiskeolietilskud?

NOW Foods

NOW Foods har mange forskellige Omega 3-tilskud. Ønsker du et tilskud af Omega 3, 6 og 9? Så gå efter NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg (180 softgels). Fås også i en større pakke med Omega 3-6-9 1000 mg (250 softgels). Foretrækker du et Omega 3-tilskud uden alt for meget postyr? Så gå efter NOW Foods Ultra Omega 3 (180 softgels). Disse NOW Foods kosttilskud er fri for mælkeprodukter, æg, halal, kosher og ikke-GMO.

NatureWise

Et populært produkt fra NatureWise er NatureWise Omega-3 2000mg fiskeolie fra Alaska. Som navnet antyder, kommer EPA og DHA fra frisk sej og stillehavshvidling i Alaska. Fiskeolien er naturlig og indeholder ingen mælk, æg, skaldyr, nødder, jordnødder, hvede eller gluten. Desuden er denne Omega 3 konkurrencedygtig prissat!

Køb Omega 3, 6 eller 9 og fiskeolie kosttilskud på Bono.dk?

Er du ikke en fiskeelsker, eller tror du, at du har mangel på Omega 3? Tag Omega 3, 6, 9 eller fiskeolietilskud for stadig at få den nødvendige mængde. Se vores udvalg af omega- og fiskeolie, og vælg dine favoritter. Bestilt før 23:59, er i huset inden for 3 arbejdsdage!